ساخارین که از آن به عنوان شکر مصنوعی نیز یاد میشود، بلورهای سفید رنگی با دمای ذوب ۲۲۴ درجه ی سانتیگراد هستند که حدود ۵۵۰ بار بیشتر از ساکارز (قند معمولی) شیرین است. از این ماده به شکل گستردهای بهعنوان شیرینکننده استفاده میشود. این ترکیب با نامهای E954 و Benzoic sulfinide نیز شناخته میشود. ساخارین که یک شیرین کننده ی مصنوعی رایج به حساب میآید، دارای کالری کمتر و شیرین کنندگی بیشتری نسبت به شکر میباشد. در نتیجه استفاده از آن میتواند برای بیماران دیابتی کمتر مضر به حساب آید. کنترل وزن بدن نیز از دیگر مزایای این شیرین کننده به حساب میآید. هنگامی که در معرض هوا قرار میگیرد، رطوبت خود را از دست میدهد و طعمی کاملا شیرین دارد.
محصولات مرتبط
این ماده در صنایع آبکاری بهعنوان یک افزودنی در مایعات و چسب فلزکاری مفید است. بهعنوان مثال، در آبکاری نیکل، از آن بهعنوان یک الکترولیت استفاده میكنند (ماده ای كه در محلول حل میشود و از نظر الکتریکی هدایت میشود). در صنایع آبکاری نیکل از سدیم ساخارین استفاده میکنند تا در پایان کار آبکاری یک جلوهی روشنتر بهدست بیاید. در آبکاری طلا و آبکاری پالادیوم نیز از آن استفاده میشود. ساخارین میتواند در خمیردندان و دهانشویه استفاده شود و در انواع غذاها و نوشیدنیها بهعنوان شیرین کننده و تثبیت کنندهی غیر مغذی بکار برده شود.
علاوه بر نوشیدنیهای رژیمی کم کالری، برای شیرینکردن آبنبات کمکالری، ترشی، ژله و کوکیها استفاده میشود. همچنین در بسیاری از داروها استفاده میشود.
ساخارین را میتوان مانند قند جدول، برای پختن بر روی غذا مانند غلات یا میوه استفاده کرد، یا بهعنوان یک جایگزین شکر در قهوه یا هنگام پخت استفاده شود.
محصول فوق یک مادهی شیمیایی متوسط در تولید آفتکشها و علفکشها است.
یک عامل کاتالیستی در تولید چسب بیهوازی (چسبی که بدون حضور اکسیژن سفت و سخت میشود) محسوب میشود. چسبهای بیهوازی بهعنوان اتصالات قفل یا مهر و مومها نامیده میشوند و برای مهر و موم کردن قطعات سخت گیر بکار برده میشوند.
در مقایسه با آسپارتام، سدیم ساخارین در برابر حرارت مقاوم است و میتوان از آن در پخت و پز، بدون از دست دادن طعم شیرینی استفاده کرد.
صنعت دارویی از این نمک بهعنوان پوشش روی دارو استفاده میکند. قرصهای مولتی ویتامین و قرصهای جویدنی اغلب حاوی مقداری از آن هستند تا طعم آنها را بهبود بخشد.
برای بهبود طعم خمیردندان و شیرین کردن مزهی آن از سدیم ساخارین استفاده میشود. از آنجایی که این ترکیب بسیار شیرین است، مقادیر بسیار کمی از آن میتواند طعم خمیردندان را بهبود ببخشد. بر اساس مطالعاتی که صورت گرفتهاند، این افزودنی در خمیردندان هیچگونه فایدهای برای سلامتی دندان ندارد و صرفا یک شیرینکننده است.
در بررسی جزئیات این ماده باید گفت که سدیم ساخارین نوعی نمک با فرمول شیمیایی C7H4NNaO3S می باشد. این ماده از نظر شکل ظاهری، مشابه شکر می باشد. بلورهای ریز و سفید رنگ که فاقد بو هستند، شکل ظاهری سدیم ساخارین را تشکیل می دهند. از نظر اسیدیته، سدیم ساخارین را ماده خنثی در نظر می گیرند. هم چنین این ماده در معرض هوا، رطوبت خود را از دست می دهد. تولید سدیم ساخارین ساده بوده و به همین دلیل یکی از پر مصرف ترین شیرین کننده های مصنوعی در دنیاست. باید اشاره کرد که ماندگاری این شیرین کننده در مواد غذایی نظیر نوشابه و … بالاست و این مساله سبب می شود تا در کنار سایر شیرین کننده های رژیمی نظیر آسپارتام، که در اثر ماندگاری، طعم خود را از دست می دهند، استفاده شود. سدیم ساخارین نسبت به حرارت نیز مقاوم است و اگر میزان استفاده از آن زیاد بوده و یا حرارت بالایی به آن وارد شود، طعم آن به تلخی گرایش پیدا می کند. میزان شیرینی سدیم ساخارین بسته به درصد خلوص آن، از 300 تا 500 برابر شیرین تر از شکر مورد استفاده در منازل که همان ساکاروز است، می باشد. این به معنای قدرت بالای شیرین کنندگی سدیم ساخارین می باشد و در عین حال فاقد کالری زیاد شکر های تصفیه شده می باشد. علت استفاده از این شیرین کننده در طیف گسترده ای از محصولات رژیمی نیز همین می باشد. سدیم ساخارین مانند اکثر نمک ها به راحتی در آب حل شده و به اجزای سازنده خود تجزیه می شود. به همین دلیل می تواند به سهولت در تولید مواد غذایی جامد و مایع از آن بهره جست.
دیدگاه خود را بنویسید